SYSTEEM CAMERA'S

 

 

 

Wat is een systeemcamera?


Een systeemcamera is een camera met verwisselbare lenzen. Het wordt vaak ook een mirrorless (spiegelloze) camera genoemd.

Deze benaming komt doordat er geen gebruik gemaakt wordt van een spiegel om licht via een prisma naar een optische zoeker te reflecteren. Iets wat bij spiegelreflexcamera’s wel gebeurd.

Het licht valt bij een systeemcamera rechtstreeks op de camera sensor, waarna het te fotograferen beeld op het LCD scherm of via een digitale zoeker te bekijken is.

Dit betekent dat het beeld wat je achterop het LCD scherm of in de elektronische zoeker ziet, een interpretatie is van wat het objectief ziet. Dat is een wezenlijk verschil met spiegelreflexcamera’s, waarbij je middels een spiegelsysteem echt”door de lens” kijkt.

Doordat in een systeemcamera geen ruimte ingenomen wordt door een spiegelsysteem en prisma, zijn systeemcamera’s vaak compacter en een stuk lichter dan spiegelreflexcamera’s.

Er zijn verschillende soorten systeem camera's. Camera's die gefocust zijn op echt video, fotografie maar ook de combinatie van beide.
Ook zitten er verschillende grote sensoren in systeem camera's, hoe groter de sensor hoe beter de kwaliteit over het algemeen.

 

 

 

Waar moet men op letten bij de koop van een systeemcamera?


1. Megapixels
Megapixels zijn vaak het eerste waar consumenten naar kijken en waar fabrikanten trots mee adverteren. Maar meer megapixel betekent niet automatisch een betere beeldkwaliteit. Het aantal megapixel is vooral van belang bij het scherp afdrukken van de foto. Om een idee te geven: er zijn ongeveer 8 megapixels nodig om een foto scherp af te drukken op A3 formaat. Ook is het vaak zo, hoe minder megapixels, hoe beter in lage lichtsomstandigheden. Met meer megapixels is croppen ( uitsnijden ) wel een voordeel.

2. Formaat van de sensor
De sensor is bij iedere digitale camera het fundament van de camera. De sensor bepaalt in essentie de kwaliteit van je foto’s. Hier geldt in principe de stelregel: hoe groter de sensor, hoe beter de foto. Let daarom bij de specificatie op de grootte van sensor en vergelijk deze met de sensoren van andere camera’s.

3. Beeldstabilisatie
Aangezien de camera een stuk lichter zal zijn dan een gemiddelde spiegelreflexcamera, zal de camera ook minder stevig in de hand liggen. Met name bij wat hogere sluitertijden zal dit eventueel gaan zorgen voor wazige foto’s. De verschillende fabrikanten gebruiken elk verschillende technieken om beeldstabilisatie optimaal te laten verlopen. Termen die men vooral tegen gaat komen zijn: optische stabilisatie (stabilisatie middels gyroscopen in de body of lens) , sensor stabilisatie (gyroscopen in de body die de sensor verplaatsen om beweging te corrigeren) en digitale stabilisatie (optimalisatie van de afbeelding door de foto instellingen bij te stellen).  De belangrijkste stabilisatie is tegenwoordig de 5-assige stabilisatie. Ook bij slechte lichtsituaties kan hierbij uit de hand worden gefotografeerd en zal een statief bijna niet meer nodig zijn.

4. Autofocus
Bij de autofocus is met name de snelheid van belang. Natuurlijk zijn ook de hoeveelheid autofocuspunten belangrijk echter heeft dit weinig nut als de snelheid niet goed genoeg is. Door de ontspanknop half in te drukken kan men de autofocus testen en zien wat de snelheid is. Is men eenmaal aan het fotografen dan is het maar wat irritant als het scherpstellen te lang duurt en men daardoor wellicht het perfecte moment mist. Bij de meeste systeemcamera is de autofocus zelfs sneller dan bij een spiegelreflexcamera, maar dat verschil is bij de wat duurdere modellen verwaarloosbaar.

5. Video
Naast foto’s kan men de systeemcamera ook gebruiken om video’s te schieten, let dan op de videokwaliteit die de camera biedt. De meeste systeemcamera’s kunnen tegenwoordig in Full-HD of zelf 4K kwaliteit video’s opnemen en met de verscheidenheid aan objectieven kan men daarbij verschillende video effecten toepassen. Houd er rekening mee dat video flink wat opslagcapaciteit vergt.

Zoals al eerder aangegeven is het een flinke zoektocht naar welke camera het beste past. Een en ander is sterk afhankelijk van de eisen, wensen en het fotografie niveau. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de verschillende soorten situaties waarin de camera zal worden gebruiken. Nog steeds vragen? Geen probleem, kom dan even langs in een van onze winkels.

 

 

Micro four thirds sensor
APS-C sensor
Full-frame sensor
Copyright © Onderwaterhuis 2024 - Alle rechten voorbehouden