Nauticam CMC - Compact Macro Converter getest!

De Nauticam SMC is dé referentie-macro-voorzetlens voor onderwaterfotografie. Deze hoge kwaliteit lens was echter oorspronkelijk speciaal ontworpen voor SLR cameras met een 105mm of 100mm macro objectief. De lens is  echter ook zeer populair geworden bij gebruikers van systeemcamera's en compactcamera's. De prestaties van de SMC bij deze typen camera's zijn zeer goed maar bij een SLR camera met 100mm lens wordt pas het uiterste uit de lens gehaald.

Daarom heeft Nauticam een nieuwe lens ontworpen, speciaal ontworpen voor systeem en compactcamera's: De Nauticam Compact Macro Converter oftwel de Nauticam CMC.

We hebben de lens na binnenkomst direct in de praktijk getest en zijn onder de indruk van de resultaten.
Er is getest met een Olympus E-M1 met 60mm objectief en een Olympus E-PL3 met 14-42 lens.
De vergroting die de Nauticam CMC laat zien is super. De minimale scherpstelafstand wordt flink verkort maar er blijft gelukkig nog wel voldoende ruimte over om licht op het onderwerp te krijgen. Dit werkt echt fijn!

Chromatische en sferische aberratie zijn zoals verwacht nagenoeg afwezig en de lens is opvallend helder.
De beelden zijn contrastrijk en autofocus blijft probleemloos werken.

Met de Olympus 60mm en de Nauticam CMC konden we een onderwerp van 9mm beeldvullend fotograferen (t.o.v. ong. 2cm zonder de CMC)!!
Met de Olympus 14-42 standaard lens en de Nauticam CMC konden we een onderwerp van 24mm beeldvullend fotograferen (t.o.v. 8cm zonder de CMC)!!

 

Voorbeeldfoto Nauticam CMC:
Olympus  E-M1 (ISO 400, F/10, S 1/160)
Olympus 60mm
Onderwerp: Kroon van een duikhorloge...diameter slechts 6mm !!! 


 

 

Voorbeeldfoto Nauticam CMC:
Olympus  E-PL3
Olympus 14-42mm standaard kit lens
Onderwerp: Tijdring een duikhorloge