Veelgestelde vragen / FAQ

Kan ik op mijn huis een externe flitser gebruiken?

Op elke behuizing kan een flitser gemonteerd worden, deze wordt bevestigd met een schroef onder in het huis. Voor correcte werking moet de flitser van de camera dan wel zichtbaar zijn voor een slaafflitser, of van een synchro kabel kunnen worden voorzien.

Wat is een slave- of slaafflitser?

Dit zijn flitsers die een lichtgevoelige sensor hebben. Deze flitsen op het moment dat de flitser van de camera flitst. De vertragingstijd is minimaal, dat is voor ons niet zichtbaar.

Wat is een synchro kabel?

Een synchro kabel wordt gebruikt om een flitser op een behuizing aan te sluiten. Dit kan alleen maar als er een externe flitsaansluiting op je camera zit en een doorverbinding hiervoor op de behuizing.

Wat is een optische kabel?

Dit is een glasvezelkabel, die het licht geleidt van de camera naar de slavesensor van de flitser. Hierdoor ben je verzekerd dat je flitser altijd af gaat, ook in hele lichte omstandigheden.

Wat is Pre-flash?

De meeste digitale camera's geven een voorflits, om scherp stellen. De slave flitser moet reageren op de 2e flits, anders gaat deze te vroeg af en zijn je opnamen niet belicht.

Wat is TTL?

TTL is gelijk aan DDL, door de lens meting. Het flitslicht wordt dan door de lens op de beeldsensor gemeten, hiermee bepaalt de camera het benodigde flitslicht.

Wat is DS-TTL?

Dit staat voor digitaal slave TTL. Dan wordt de flitser via de slave TTL aangestuurd door de camera.

Hoe sterk moet mijn flitser zijn?

De sterkte van de flitser is niet zo belangrijk. Het meeste wat we flitsen is dichtbij. Het flitsbereik met behoud van alle kleuren, van een kleine flitser is 90cm en van een grote flitser 96cm. Hierna zakt de kleurtemperatuur in (zie ook witbalans). Onder water heb je nog maar de helft van de lichtopbrengst.

Moet ik een lange of korte flits arm gebruiken?

Vooral in Nederland is een lange arm aan te bevelen. Hoe hoger de flitser zit, des te minder last je hebt van zweefvuil. In helder water kan je met een korte arm uit de voeten.

Wat is een diffuser?

Een diffuser wordt gebruikt op de flitser om de beeldhoek te vergroten, maar geeft daardoor minder licht. Een ander voordeel is dat je minder last hebt van zweefvuil. Vooral in het Nederlandse water, altijd een diffuser gebruiken.

Wat is witbalans?

Met de witbalans instelling, corrigeert de camera op de automaat de kleur temperatuur. Deze wordt aangegeven in graden Kelvin +/- 5500gr. De camera corrigeert dan wit naar wit bij daglicht. Doe de test. Neem een witvel en loop van binnen naar buiten. Dan zie je de kleur van het witte vel veranderen.

Wat is handmatig witbalansen?

Bij handmatig wit balansen meet je (onder water) op b.v. een wit leitje. De camera corrigeert dan de kleur temperatuur, waardoor wit ook wit is onderwater. Hierdoor worden ook alle andere kleuren gecorrigeerd. Bij diepere duiken dan 10 meter krijg je niet meer alle kleuren terug. Daarvoor kan je een roodfilter gebruiken.

Wat is een roodfilter?

Een roodfilter corrigeert het blauw, waardoor je meer kleur en contrast in je foto`s of videofilm krijgt. In samenwerking met handmatig witbalansen krijg je kleur in je onderwateropnamen.

Wat is macro?

Bij macro kan je kleine objecten fotograferen. Al of niet door gebruik van een extra macrolens.

Is macro van mijn camera voldoende?

Met de macro van de camera kan je heel dichtbij fotograferen. Soms al op 1cm. Dit moet dan wel in de groothoek stand. Het nadeel is dat je object klein blijft en de vissen blijven niet liggen.

Wat is een Close-up lens?

Met deze lens op de behuizing vergroot je het object. Aangezien de meeste close-up lenzen gebruikt worden in de tele stand, kan je ook iets verder weg fotograferen. Waardoor de vissen niet zo snel vluchten.

Wat is een wide angle of groothoeklens?

Als je deze lens voor je lens zet d.m.v een adapter. Krijg je een bijna 2x zo grote beeldhoek en een veel grotere scherpte diepte. Hierdoor kan je heel dichtbij fotograferen en krijg je er toch een heleboel op. Ook een voordeel is, dat je flitser het veel beter uitlicht.