Volledig instelbaar en compact: de Sony RX100 VA met Fantasea onderwaterhuis

De Sony RX100 VA met Fantasea onderwaterhuis is de perfecte keuze voor de fotograaf, die graag met een volledig instelbare camera aan de slag wil. Uitstekende beeldkwaliteit, maar toch compact. De camera is verkrijgbaar in een set met een onderwaterhuis in de standaard uitvoering of in de zogenaamde vacuüm-uitvoering. In dit artikel nemen we deze onderwatercamera eens verder onder de loep. 

Camera met veel mogelijkheden

De Sony RX100 VA compactcamera is volledig handmatig instelbaar. Heb je zin om lekker creatief aan de slag te gaan met aanpassingen in diafragma, sluitertijden en ISO-waarden? Je kunt de camera compleet instellen naar je wensen en er de meest bijzondere foto's mee maken. Gewoon op de automatische stand fotograferen blijft natuurlijk ook altijd mogelijk. De camera is dus ook zeker geschikt voor fotografen, die de mogelijkheid willen hebben om een stapje verder te kunnen zetten op het gebied van onderwaterfotografie. De camera heeft een grote sensor met de nieuwste technologieën, waardoor de beeldkwaliteit verbluffend goed is. De camera biedt ook hoge kwaliteit videobeelden (4K video) met uitgebreide instelmogelijkheden.

Ideaal zoombereik voor onderwaterfotografie

Het zoombereik van deze camera is 24-70mm en daarmee perfect voor onderwaterfotografie. Een beetje inzoomen in verband met compositie kan best handig zijn. En als je een macro voorzetlens gebruikt moet je vaak helemaal inzoomen voor de maximlae vergroting en om vignet te voorkomen. Eén van de belangrijkste vuistregels bij onderwaterfotografie: Je moet dicht bij je onderwerp fotograferen, zodat je het goed kunt belichten. Deze onderwatercamera is perfect uit te breiden met een externe macrolens of groothoeklens. Met een externe macrolens leg je het kopje van een exotische naaktslak haarscherp vast. Met een externe groothoeklens kun je de beeldhoek verbreden naar zo'n 11 mm! Dat is geweldig om een overzichtsfoto van een rif of wrak te maken of natuurlijk om je ontmoeting met een haai te vereeuwigen ;-)!

Keuze uit 2 onderwaterhuizen

De Fantasea onderwaterhuizen zijn het meest populair bij de Sony compactcamera's. Voor de RX100 VA is het verkrijgbaar in een standaard uitvoering en in de zogenaamde vacuüm-uitvoering. Allebei deze onderwaterhuizen zijn stevig en veilig. Alle knoppen van de camera zijn te bedienen met dit onderwaterhuis. Heel fijn is dat alle knoppen op het onderwaterhuis ook voorzien zijn van een label/naam, zodat je weet welke knop bij welke functie hoort. Het onderwaterhuis is lichtgewicht en ergonomisch, waardoor de bediening heel gemakkelijk is. De maximale diepte is 60 meter. Allebei de Fantasea onderwaterhuizen zijn standaard voorzien van een lekdetector. Zodra er water in het onderwaterhuis gedecteerd wordt, krijg je een waarschuwing (licht en geluid) van dat systeem.

Het vacuüm onderwaterhuis heeft nog wat extra's: dat onderwaterhuis is voorzien van een vacuüm veiligheidssysteem, waarmee je voor de duik op het droge al een vacuümcontrole kunt doen. Dan weet je voor je te water gaat al of het huis goed afgesloten is en er bijvoorbeeld geen haartje op de o-ring terecht is gekomen.

>> Direct naar de set van de camera inclusief standaard onderwaterhuis: € 1149
>> Direct naar de set van de camera inclusief het vacuüm onderwaterhuis: € 1289

vacuum systeem youtube

Uitlegboekje onderwaterfotografie specifiek met Sony RX100 VA

Gratis uitlegboekje

Onderwaterfotograaf Ron Offermans heeft diverse algemene handboeken geschreven voor onderwaterfotografie. Hij heeft nu speciaal voor de Sony RX100 VA een bijlage gemaakt bij zijn "Basishandboek Onderwaterfotografie".  In die bijlage behandelt hij specifiek voor de RX100VA allerlei instellingen die handig kunnen zijn bij onderwaterfotografie. Hij beschrijft er precies in welke instellingen je het beste kunt kiezen op deze camera om gave en kleurrijke onderwaterfoto's te maken. Deze superhandige bijlage kost € 14,95 en is zeker de moeite waard om direct aan te schaffen als je met deze set aan de slag gaat!  

Natte voorzetlenzen

 

Het voordeel van een compactcamera is dat je niet voor je duik al hoeft te bepalen of je juist met macro of met groothoek aan de slag wil gaan tijdens je duik. Bij een spiegelreflex-camera of mirrorless camera moet je die keuze wel vooraf maken en de juiste lens op je camera zetten. Vervolgens heb je met je compactcamera onderwater nog de keuzevrijheid om een natte lens op de buitenkant van je onderwaterhuis te plaatsen. Voor deze set adviseren we 2 typen macrolenzen en 2 typen groothoeklenzen: een wat goedkopere variant met minder vergroting en een wat duurdere variant  die meer vergroting biedt. Al deze lenzen hebben net als de poort van het onderwaterhuis 67mm schroefdraad. Als de externe lens niet gebruikt wordt tijdens de duik kan deze in een lenshouder geschroefd worden, die bijvoorbeeld bevestigd kan worden op de flitsarm. We hebben ook neoprene lenszakjes in ons assortiment, waarmee de lens eventueel ook in je vestzak opgeborgen kan worden.

Externe macrolenzen

INON macrolensDe poort van het onderwaterhuis is voorzien van 67mm schroefdraad. Bij deze set adviseren we een INON UCL-165 M67 macrolens. Deze kan onderwater op het onderwaterhuis geplaatst worden en er ook weer afgehaald worden. Het is een zogenaamde natte lens. De minimale scherpstelafstand wordt hiermee verkort, waardoor je een klein onderwerp beeldvullend op de foto kunt krijgen. Een krachtiger alternatief voor de UCL-165 macrolens is de Nauticam CMC macrovoorzetlens. Deze natte lens is dubbel zo sterk, waardoor de vergroting ook een stuk groter is. Zo kun je bijvoorbeeld alleen het kopje van een klein onderwerp beeldvullend in beeld brengen. Indien gewenst is deze ook onderwater te plaatsen en te verwijderen. 

Externe groothoeklenzen

Wil je graag met een groothoeklens aan de slag onder water? De beeldhoek is met de Fantasea / AOI UWL-09F Wide angle lens maar liefst te vergroten naar een beeldhoek van ongeveer 11 mm. Dat is een forse beeldhoek en daardoor dus een perfecte combinatie met de Sony RX100VA in het Fantasea onderwaterhuis. De groothoeklens is naar wens eventueel onder water te plaatsen en te verwijderen.
Een goedkoper alternatief, maar met een mindere vergroting als resultaat: de Fantasea Big eye 67mm Mark II plaatsen op het onderwaterhuis. Deze heeft een factor 0,75x en levert daarmee beeldhoek van 18 mm op. Ook onder water te plaatsen en te verwijderen.

Een externe flitser gebruiken

Voor echt mooi belichte kleurrijke onderwaterfoto's heb je een externe flitser nodig. Wil je daar meer uitleg over? Lees dan dit artikel eens over het nut van het externe flitser.

Bij deze set van de Sony RX100 VA met een Fantasea onderwaterhuis raden we de combinatie aan met de INON D200 externe flitser. De Inon D200 is handmatig instelbaar indien je dat wenst, maar werkt ook prima op de automatische stand. De D200 heeft grote knoppen, waardoor bediening onder water makkelijk gaat. De pilootlamp zorgt voor licht bij het scherpstellen en helpt je bij het richten van je flitser. De flitser heeft een korte recycletijd. Dat betekent dat je niet lang hoeft te wachten tot je nog een keer kunt flitsen. INON is een heel bekend en populair merk voor onderwaterflitsers.

INON D200 set

Vragen?

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste onderwatercamera? Iets niet duidelijk? Neem gerust contact op: info@onderwaterhuis.nl of bel +31-(0)165-553944.