Bijna klaar voor het WK Onderwaterfotografie in Tenerife!

Ik ben er bijna klaar voor......denk ik althans. Morgen vertrek ik met mijn buddy Ron Offermans naar Tenerife om daar mee te doen aan het WK Onderwaterfotografie. We hebben eerst nog een paar oefendagen gepland om de omstandigheden op Tenerife te verkennen. Het wereldkampioenschap start op dinsdag 17 september. Spannend weer!

 

CMAS Underwater Photo and Video World Championship

Teams uit 21 landen doen dit jaar mee aan het wereldkampioenschap. Uit Nederland reizen er 3 teams naar Tenerife. René Weterings en ik (Marco Heesbeen) doen ieder met onze eigen buddy mee aan het fotografiekampioenschap. Ronald Faber gaat samen met zijn buddy strijden voor de mooiste onderwatervideobeelden. Het wereldkampioenschap wordt steeds om het jaar georganiseerd. Ieder keer in een ander gastland. De deelnemers in het wereldkampioenschap Onderwaterfotografie maken foto's in 5 verschillende categorieën:

  • Visportret
  • Close-up
  • Thema : dit jaar Cartilaginous fish
  • Groothoek met duiker / model
  • Groothoek

Ik heb weer een heel dik pakket met allerlei strenge regels doorgenomen. Overtreding van een kleine regel kan al een diskwalificatie tot gevolg hebben. De camera's staan gedurende de wedstrijddagen onder streng toezicht. De camerahuizen worden verzegeld en mogen dus niet zomaar weer even open. Het wisselen van een lens mag dan bijvoorbeeld alleen onder toezicht op een aangewezen plaats. We moeten de wedstrijddagen dus ook op dat punt goed voorbereiden! Een ondoordachte actie kan een diskwalificatie tot gevolg hebben.

Het programma

Op dinsdag 17 september start het officiële WK-programma met het voorstellen van de teams, de openingsceremonie en de technical meeting.
Op woensdag 18 september vertrekken we om 8 uur vanaf met de boot naar de duiksteken voor de oefenduiken.
Op donderdag en vrijdag (19 en 20 september) zijn de twee wedstrijddagen gepland. De teams worden over de boten verdeeld en mogen maximaal 3 uur duiken per dag op de officiële duikstekken. Op vrijdagavond moeten we dan kiezen welke 5 foto's we in willen leveren voor de verschillende categoriën.
Op zaterdag 21 september gaat de jury aan de slag en hebben we een vrije dag met eventueel excursies. 's Avonds om 19 uur is dan de prijsuitreiking en afsluiting. In iedere categorie wordt een gouden, zilveren en bronzen medaille uitgedeeld. In het totaal zijn er dus 15 medailles voor de categorieën. Vervolgens worden de overall-winnaars bekend gemaakt met de meeste punten uit de verschillende categorieën.

Ik krijg alweer de kriebels als ik eraan denk! Dat is zó spannend! Ik heb het al 3x eerder mee mogen maken tijdens mijn deelnames aan eerdere WK's in Cuba, Nederland en Mexico. Op de WK's in Cuba en Nederland heb ik een zilveren en gouden plak in ontvangst mogen nemen op het erepodium. Mijn buddy Ron Offermans en ik gaan natuurlijk weer voor metaal. Of dat gaat lukken, weten we dus pas zaterdagavond 21 september. Tot die tijd gaan we onze stinkende best doen!

De voorbereidingen

Ron en ik zijn net terug van een week duiken op Bonaire. We hebben veel nieuwe producten getest voor Onderwaterhuis.NL, maar ook veel gesproken over onze aanpak op het WK. Ideeën besproken en technieken geoefend. 

Marco oefent voor het WKEn deze week hadden we eigenlijk de pech dat de tweede wedstrijdweek van het Nederlands Kampioenschap net voor het WK gepland is. Zondag, maandag en dinsdag zijn we dus in Zeeland op pad geweest voor het NK. Dan gelden toch net weer andere regels en dat vraagt echt om een andere benadering. Vandaag kan ik gelukkig ook nog tussendoor een dag gaan werken en mijn laatste werkzaamheden bij Onderwaterhuis.NL afronden voor het WK start. Mijn spullen kunnen dan mooi een dag drogen, voordat ik ze weer inpak voor het WK. Donderdag vliegen we vanaf Brussel naar Tenerife. Ik laat zeker nog van me horen als ik daar ben!