De 5 populairste uitbreidingen voor de Olympus Tough

Heb jij een Olympus ofwel OM System Tough om onder water foto's mee te maken? Dan ben je zeker niet de enige! De camera is ontzettend populair voor onderwaterfotografie. Lekker compact, geweldige macrostand en waterdicht van zichzelf. De Om System Tough heeft zoveel te bieden! Nog geen Tough? Lees er hier alles over!

Voor de OM System Tough met OM System  onderwaterhuis (de Open Water Diver Kit) zijn allerlei uitbreidingen verkrijgbaar. We zetten de 5 meest populaire uitbreidingen voor je op een rijtje.

1. Een groothoeklens op het onderwaterhuis
Met een extra groothoeklens aan de buitenkant op je onderwaterhuis kun je meer op de foto krijgen. Deze foto van zeeleeuwen in Mexico is door fotograaf Ron Offermans gemaakt met een Weefine WFL02 groothoeklens op zijn Tough-onderwaterhuis. Daardoor kon hij van dichtbij allebei de dieren helemaal op de foto krijgen. Ook erg geschikt om een overzichtsfoto van een wrak of rif mee te maken. De beeldhoek is 150 graden (dat is extreem groot!). De Weefine WFL02 biedt de beste groothoekuitbreiding voor de Olympus / OM System Tough TG-7/TG-6/TG-5 / TG-4 en TG-3 camera's in de Olympus / OM System PT-059/ PT-058 / PT-056 onderwaterhuizen. De lens heeft net als deze OM System onderwaterhuizen een schroefdraad van 52 mm. Daarmee kun je hem onder water op de poort van je onderwaterhuis schroeven en weer eraf halen. Dat geeft veel mogelijkheden onder water!
Een goedkoper alternatief is de AOI UAL-05 groothoeklens. Deze is ook direct op het onderwaterhuis te plaatsen, maar heeft dan ook een minder grote hoek.

Olympus Tough

2. Beter zicht op het scherm tijdens het maken van de foto of video
Dat is handig! Met een vergrotende LCD zoeker (AOI UMG-01) op de achterkant van je onderwaterhuis, vergroot je het beeld van je LCD-scherm 2,3x.  Daarnaast heb je geen last van hinderende schitteringen op het LCD-scherm.

Nog prettiger werkt de AOI UMG-05 90 graden viewfinder-hoekzoeker.  In het zand gaan liggen en stof maken is niet meer nodig! Je ziet het scherm nu in een hoek van 90 graden (van bovenaf). Wel zo prettig voor de spieren in je nek ook!  Perfect bij macro-opnamen. Door de echte viewfinder (versmalde kijkopening) elimineer je meer omgevingslicht. Je hebt geen last meer van de vervelende schitteringen op het LCD scherm waardoor het scherm zelfs in de meest lichte omstandigheden nog goed zichtbaar is. Zeker als je met je duikmasker dicht op de viewfinder zit, wordt je zicht echt van de buitenwereld afgesloten, waardoor je goed kunt focussen op het scherpstellen op je onderwerp. 

Viewfinder-hoekzoeker: goed zicht op je scherm

 

3. Compacte ringlamp met flitsfunctie op het onderwaterhuis 
De OM System / Olympus Tough staat vooral bekend om de perfecte macro-mogelijkheden. De camera heeft een hele korte scherpstelafstand. Kleine details of diertjes kunnen scherp van dichtbij gefotografeerd worden. Voor de Tough onderwaterhuizen is een speciale ringlamp, Weefine Ring light 3000, verkrijgbaar die je op de poort van het onderwaterhuis plaatst. Zo kun je je marco-onderwerp perfect belichten. Ook op moeilijke plekjes. Verkeerd richten is onmogelijk.

Weefine ring light

4. Mooiere foto's met een externe flitser op je onderwatercamera
Voor echt mooi belichte kleurrijke onderwaterfoto's heb je een externe flitser nodig. Dat zal iedere fanatieke onderwaterfotograaf beamen. Maar waarom eigenlijk? We leggen het je uit:
Om te beginnen: de ingebouwde flitser van je onderwatercamera zit voor onderwaterfotografie gewoon op een onhandige plaats. Met het licht uit de ingebouwde flitser belicht je niet alleen je onderwerp, maar ook het zweefvuil tussen je lens en jouw onderwerp... Het resultaat is een foto met "sneeuwvlokjes". Zweefvuil. Backscatter. Dat is jammer. Hoe los je dat op? Door een externe flitser op een beweegbare arm te plaatsen. Zo kun je ervoor zorgen dat het onderwerp vanuit een andere hoek wordt belicht en het zweefvuil voor de lens niet. Wèg is je zweefvuil! Je ziet het niet meer op de foto, omdat het niet opgelicht wordt.
Een andere reden: de flitskracht en belichtingshoek van een externe flitser zijn natuurlijk ook veel groter dan die van de interne flitser. Het perfect uitlichten van je (grotere) onderwerp wordt daarmee ook gemakkelijker. Ondanks de grotere flitskracht blijft het belangrijk om dicht bij het onderwerp te fotograferen. Hoe minder water er tussen de lenspoort en het onderwerp is, hoe scherper en contrastrijker de foto.

De AOI Q1RC flitser is op dit moment de beste koop flitser voor de OM System Tough camera's . Lees hier een uitgebreid informatief artikel dat we eerder over de Q1 flitser schreven.   

We hebben voor het gemak een complete set samengesteld met de Q1RC flitser en alle benodigde onderdelen, die je nodig hebt als je deze flitserset in combinatie met de Tough wil gebruiken. Dat is deze complete flitserset

AOI Q1RC flitserset

 

 

5. Een videolamp 
Filmers kunnen niet zonder een goede videolamp op hun set! Kleurrijke beelden tot resultaat! 
De Weefine Smart Focus 2500 is de opvolger van de 2300-versie. De Smart Focus 2300 was voorheen de best verkochte lamp. En dat vinden we niet vreemd! Het is een ideale all-round 2500 lumen  / 5000K onderwater foto-videolamp. Met wit-, rood- en UV-functie en een belichtingshoekhoek van 100°.

Om de lamp aan je onderwaterhuis te bevestigen, heb je een tray en arm nodig;. Daarvoor is deze flexibele arm makkelijk. Je kunt ook kiezen voor een ball-armsysteem, waarmee je wat flexibeler bent en het verstellen geluidloos gaat. In onze blog over de verschillende typen armen lees je alles over de verschillen, voor- en nadelen. Op allebei de armsystemen kan de Weefine Smart Focus 2500 rechtsstreeks worden geplaatst. 

 

Weefine Smart Focus 2500

 

Complete Olympus Tough set

Foto: Ron Offermans