De perfecte armen voor je onderwatercamera

Als je een nieuwe camera, lens, flitser of lamp aanschaft, dan kies je die met zorg. Aan het kiezen van de armen voor een flitser of lamp wordt vaak minder aandacht besteed. Dat is jammer. De keuze van het juiste armsysteem bij je set is juist super belangrijk. We leggen je uit waarom.

Gebruik je het verkeerde armsysteem?
Dat kan de nodige ergernissen en problemen veroorzaken:
- Niet goed belichte opnamen
- Schokkerige, onrustige filmbeelden
- Pijnlijke, vermoeide polsen of armen na een uurtje fotograferen of filmen
- Waar laat ik mijn groothoeklens?

In de ideale situatie...
- kun je de flitser of lamp vrij richten en gemakkelijk positioneren.
- heeft je set neutraal drijfvermogen en is perfect in balans.
- heb je voldoende bevestigingsmogelijkheden voor lenzen en accessoires.

Daarmee bereik je:
> Beter belichte opnamen
> Minder bewegings-onscherpte, rustigere filmbeelden
> Gunstiger luchtverbruik
> Meer comfort en plezier bij het fotograferen en filmen.

 

2 Soorten armsystemen: Flex arm systemen en kogel arm systemen

De tray is de plaat waarop het onderwaterhuis bevestigd zit en waar 1 of 2 handvaten op zitten. Deze wordt vaak al meegeleverd bij het onderwaterhuis en heeft bevestigingspunten voor het plaatsen van armsystemen. Nu het juiste armsysteem daarbij uitkiezen! Er zijn twee hoofdcategorieën arm systemen te onderscheiden: Flex arm systemen en kogel arm systemen.

Flex arm systeemKogel arm systeem

Wat zijn flex armen?

Flex arm systemen worden ook wel locline-armen, bolletjes-armen of flexibele armen genoemd. Het zijn flexibele buigbare armen, die opgebouwd zijn uit losse kunststof elementjes / bolletjes die in elkaar geklikt zijn en ten opzichte van elkaar een beetje kunnen bewegen. Ze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in twee verschillende diameters: 1/2 inch en 3/4 inch.. Een dikkere arm is wat stugger. Daardoor is de 3/4 inch arm wat lastiger beweegbaar. De 3/4 inch arm is daardoor ook wel wat sterker en heeft daardoor meer draagvermogen. Over het algemeen kun je zeggen dat flex armen een prima oplossing zijn voor een kleine flitser of een lamp, als je niet veel extra accessoires hoeft op te bergen tijdens je duik. 

Flex arm, locline of bolletjesarm
De voordelen van flex armen:

> Lichtgewicht: ideaal om te reizen
> Gemakkelijk te verstellen: pak flitser of lampkop vast en beweeg die gewoon in de gewenste richting
> Lengte heel eenvoudig aan te passen: elementjes toevoegen of weghalen
> Voordelig geprijsd: vaak wordt gestart met flex arm

De nadelen van flex armen:

> Beperkt lengte / draagvermogen: als je de arm te lang maakt, gaat de flitser of lamp doorhangen en niet in positie blijven
> Beperking buigradius: de elementjes kunnen maar een klein stukje ten opzichte van elkaar bewegen, waardoor de maximale buiging van de arm beperkt is. Als je de arm te ver en te krachtig door zou buigen, heb je kans dat je de elementjes van elkaar drukt en dat de arm in 2 stukken "breekt". De arm is dan niet kapot, maar moet met enige kracht weer terug in elkaar gedrukt worden.
> Lawaaierig bij het verstellen: voor veel onderwaterfotografen klinkt het geluid van het buigen van flex armen wel bekend in de oren. Vervelend bij schuwe onderwerpen! Als het besstje schrikt van het geluid, kun je de foto misschien niet eens meer maken.
> Gevoelig voor slijtage: zeker als er wat zand tussen komt, waardoor de armen naar verloop van tijd wat minder goed op hun plaats blijven staan.> Er blijft wat water in de arm staan na de duik. Goed om bij na te denken als je de set af gaat breken ;-)
> Beperkte mogelijkheden voor het aanpassen van het drijfvermogen: er zijn drijfblokjes om over de armen heen te schuiven, maar het aantal mogelijkheden om het drijfvermogen van de set te vergroten met behulp van de armen is dus beperkt. de flex arm zelf weegt amper iets.
> Beperkte bevestigingsmogelijkheden voor accessoires, zoals lenshouders etc.

 

Wat zijn kogel armen?

Kogel arm systemen worden ook wel ball-armen, ball & joint-armen of gewrichts-armen genoemd. Het zijn aluminium armen (staafjes) met kogelballen (balls) aan de uiteinden. Er worden klemmen gebruikt om de armen met elkaar te verbinden. De diameter van de kogels is tegenwoordig allemaal 1 inch. De armen zijn in verschillende lengtes verkrijgbaar. De zogenaamde stick-arm zijn wat dunner /slanker dan de gewone armen, waardoor je wat minder weerstand ondervindt tijdens stromingsduiken. De dunne stick-armen bestaan ook in een multiball uitvoering. Deze armen hebben niet alleen aan de uiteinden een ball, maar ook halverwege hebben deze armen 1 of 2 extra balls, zodat je halverwege je arm met een klem een extra lamp of flitser zou kunnen bevestigen. Er bestaan zelfs telescopische/ uitschuifbare armen. Handig als je heel flexibel wil zijn in het gebruik van jouw armset. Ze worden met name gebruikt als poten voor statief. En tot slot : de drijfarmen. Holle armen om het drijfvermogen te compenseren.

De voordelen van kogel armen:

> Vrijwel onbeperkte bewegingsvrijheid: zeker met 2 armen aan elkaar. Je kunt de flitser dan zelfs naast de poort van je onderwaterhuis positioneren.
> Groot draagvermogen (langere armen mogelijk): door de rubberen ring rond kogel is het verstellen heel gemakkelijk en hoef je slechts losjes aan te draaien
> Drijfvermogen volledig aanpasbaar: met drijfblokken (Stix floats) over de standaardarmen of door middel van drijfarmen
> Veel bevestigingsmogelijkheden voor lenzen en accessoires
> Geluidloos verstelbaar

Kogel arm met klemmen

Nadelen van kogel armen:

> Lastiger verstelbaar? Nee! Dat is een misverstand. Het idee is dat je de klemmen zo losjes vastdraait, dat ze nèt het gewicht van de flitser of de lamp kunnen dragen. Je kunt de lamp of flitser onder water dan heel gemakkelijk positioneren door simpelweg de kop op de gewenste plaats te duwen. Zonder aan de klemmen te draaien! Als je het water uit komt moet je ze wel vastdraaien, zodat de flitser of lamp niet naar beneden zakt.
> Op land zijn deze armsystemen zwaarder dan de flex armen. Onder water is het helemaal te compenseren, dus daarvoor maakt het niet uit.
> Duurder in aanschaf, maar zijn universeel en gaan heel lang mee.

 

 

Tip voor het gebruik van drijfarmen Long clamp voor dubbel vouwen float armen
Drijfarmen zijn een stuk dikker dan gewone armen. Als je twee drijfarmen volledig dubbel wil vouwen, raken de drijflichamen elkaar als je gewone klemmen gebruikt. Speciaal voor deze drijfarmen hebben we ook extra lange klemmen in ons assortiment (long clamps). Met een long clamp tussen twee drijfarmen kun je de arm volledig dubbel vouwen. . 

 

Balans

Je set kan volledig neutraal zijn (niet omhoog of omlaag willen gaan), maar kan wel de neiging hebben te willen kantelen. Bij een zware poort bijvoorbeeld. Met een drijfring rond de poort kun je meer drijfvermogen geven aan de kant van je poort. Kantelt de set andersom (naar achteren)? Dan kun je een speciale  trimgewicht band rondom de poort gebruiken die je vult met softlood. De volgorde is dan ook: eerst de balans in orde maken en dan drijfvermogen neutraliseren door drijflichamen op de flitsarm(en). 

Trimgewicht band te vullen met softlood







Trimgewicht band rondom de poort (te vullen met softlood)





Stix float belt FB10

 






Drijfring te gebruiken rond de poort van het onderwaterhuis met 10 losse elementjes






Bevestigingsmogelijkheden lenzen en accessoires

Voor kogel arm systemen zijn allerlei bevestigingmogelijkheden verkrijgbaar waaraan je bijvoorbeeld lenzen, een draagkoord of een extra lamp kunt bevestigen. 

bevestigingsmogelijkheden lenzen en accessoiresComplete set met kogel armen

Neopreen drijfhoes om je flitser

Om wat meer drijfvermogen te creëren kun je ook een neopreen cover om je flitser gebruiken. Zo'n cover past als een jasje om je flitser en beschermt je flitser tegelijk tijdens het duiken en transport.. Er zijn neopreen drijfhoezen voor de volgende flitsers:

Sea & Sea YS-D3

INON Z-330, Z-240, Z-220, D-2000, D180 flitsers

Retra flash, Retra flash Prime & Retra flash Pro

 

Neopreen cover voor INON flitsers

Lees ook het artikel uit het blad Duiken

In het blad Duiken hebben we ook een artikel gepubliceerd over de keuze van het perfecte arm systeem.Lees het hier online.

Comfort en plezier

Een armsysteem dat perfect is afgestemd op jouw onderwatercamera zorgt voor comfort, betere opnamen en veel plezier met onderwaterfotograferen. Geen pijnlijke armen en ergernissen meer tijdens het fotograferen, waardoor je je volledig kunt concentreren op het schieten van mooie plaatjes!

Uitlegvideo

Marco Heesbeen legt in deze video alles uit over het perfecte armsysteem voor je onderwatercamera.

 Uitlegvideo over het perfecte armsysteem

Vragen?

Hulp nodig? Iets niet duidelijk? Neem gerust contact op: info@onderwaterhuis.nl of bel +31-(0)165-553944. Langskomen in onze showroom in Oud Gastel kan natuurlijk ook. We zijn 6 dagen per week geopend en helpen u graag.

 

Bezoek onze showroom