Heeft je onderwatercamera de neiging om te kantelen?

Een set kan een perfect neutraal drijfvermogen hebben, maar toch volledig uit balans zijn. Onder water kan het zijn dat je onderwatercamera-set voortdurend wil kantelen. De balans is vaak gerelateerd aan de poort.

Voor- of achterover kantelen

Een onderwatercamera met een hele grote acryl domepoort heeft bijvoorbeeld al snel de neiging om achterover te kantelen. De domepoort heeft namelijk een groot volume en dus een groot drijfvermogen ten opzichte van de rest van de set. Het tegenovergestelde is het geval bij een onderwatercamera met een lange zware macrolens in een compacte vlakke poort. Zeker als daarvoor ook nog eens een natte macrolens is bevestigd met een aluminium flipadapter. Zo’n set kantelt juist voorover. Als onderwaterfotograaf of filmer zal je onder water continu kracht moeten uitoefenen om dat kantelen te voorkomen. Zeker bij wat langere duiken resulteert dat in vermoeide of zelfs pijnlijke polsen en armen.

Een grote domepoort: je set kantelt naar achteren

Een te groot drijfvermogen van een domepoort kan worden opgelost door een trimgewichtband rond de body van de poort. Dat is een band die met de meegeleverde klittenband om de lenspoort wordt aangebracht. Je kunt de band vullen met softlood tot precies het gewenste tegengewicht bereikt is. Het softlood wordt niet meegeleverd, maar is bij veel duikers al in bezit / verkrijgbaar in duikshops. Bij de keuze van een domepoort kun je het drijfvermogen ook in je overweging meenemen. Een glazen domepoort is namelijk een stuk zwaarder en heeft dus nauwelijks last van te veel opwaartse kracht. Naast de optische kwaliteit dus nog een ander voordeel van glas.

Trimgewichtband te vullen met softlood

Trimgewichtband die gevuld kan worden met softlood

Een zware lens / poort-combinatie

Een poort die juist een negatief drijfvermogen heeft, kan ook worden gecorrigeerd. Daarvoor zijn speciale drijfbanden ontwikkeld. Zo’n Float Belt bestaat uit een verstelbare band met een aantal drijfblokken eromheen. Dat zijn blokken gemaakt van een speciaal soort schuim dat (op recreatieve diepte) niet samengedrukt wordt zodat het drijfvermogen ook op diepte behouden blijft. Door simpelweg drijfelementen toe te voegen/weg te nemen, kan het drijfvermogen worden aangepast. Pas als de balans grotendeels in orde is, wordt het tijd om naar het drijfvermogen te kijken.

Stix float belt FB10

Drijfring te gebruiken rond de poort van het onderwaterhuis met 10 losse elementjes

Drijfvermogen

Het is slim de balans te corrigeren van je set en tegelijk te bekijken of je nog iets aan het drijfvermogen moet corrigeren. Een onderwatercameraset die een flink negatief drijfvermogen heeft, is niet prettig en ook niet veilig om mee te duiken. Ook over het corrigeren van het drijfvermogen van je set hebben we een apart artikel gepubliceerd.

Vragen?

Hulp nodig? Iets niet duidelijk? Neem gerust contact op: info@onderwaterhuis.nl of bel +31-(0)165-553944. Langskomen in onze showroom in Oud Gastel kan natuurlijk ook. We zijn 6 dagen per week geopend en helpen u graag.

 

Bezoek onze showroom