Het drijfvermogen van je onderwatercamera-set aanpassen

Een onderwatercamera-set die een flink negatief drijfvermogen heeft, is niet prettig en ook niet veilig om mee te duiken. Je zult met je trimvest of droogpak het drijfvermogen moeten corrigeren en afhankelijk van je houding, zal het je ook uit balans brengen. Bovendien zal je, in een (nood)situatie waarbij je onderwatercamera moet afgeven, direct het verschil in drijfvermogen moeten corrigeren. Een onderwatercamera-set met een neutraal drijfvermogen is veel prettiger om mee te duiken. Omdat je minder kracht nodig hebt en ook minder drijfvermogen met je longen hoeft te compenseren, heeft het zelfs een gunstig effect op je luchtverbruik! 

Zelf je set wegen met een unster

Om te bepalen welke armen of drijvers je nodig hebt, moet je eerst weten wat het gewicht is van je set onder water. Je kunt dit heel gemakkelijk en precies bepalen met een unster. Een unster is een eenvoudige hangweegschaal. Ze worden ook vaak gebruikt om bagage te meten. Als je je set volledig onder water laat zakken in een bad of kuip, kun je dankzij de unster precies het gewicht onder water bepalen. Let op dat je de unster zelf niet onder water houdt, want daar kunnen de meeste modellen niet tegen. Van de drijfblokken en drijfarmen is het positief drijfvermogen bekend, dus je kunt nu heel eenvoudig bepalen welke en hoeveel drijfmiddelen je nodig hebt. Het is belangrijk om links en rechts dezelfde opbouw te gebruiken om die balans niet te verstoren.

Je set bij Onderwaterhuis.NL laten wegen

Wij beschikken over een unster en wegen je set graag voor je om te bepalen wat je nodig hebt aan extra drijfvermogen voor je set. Wil je je set laten wegen? Het is handig om vooraf een afspraak te maken op een doordeweekse dag. We zorgen dan dat alles klaar staat!

Correctie door middel van flitserarmen

De grootste correcties met betrekking tot drijfvermogen maak je doorgaans met flitser armen. Het is mogelijk om bestaande standaard armen te voorzien van speciale drijvers of je kiest direct voor drijfarmen met een positief drijfvermogen.

Bij flex armen
Als je gebruik maakt van flex-armen, dan kun je gebruik maken van Stix Floats (drijfblokken) die je over de armen heen schuift. Een nadeel daarvan is dat je redelijk veel materiaal in het midden moet weghalen om ze passend te maken voor de flex-armen. Het netto drijfvermogen per element is daardoor niet zo groot. Pas ook op dat je niet te veel elementen tegen elkaar aan over de arm heen schuift, want dat geeft flinke beperkingen aan de bewegingsmogelijkheden van de arm. Kies hiervoor de Stix jumbo float drijvers voor flitserarm type FUL3. Dat type heeft de grootste drijfelementjes.

Stix jumbo float SX-FUL3 

Stix Float drijvers: drijfelementen voor over je flitsarmen

Bij kogel armen
De meeste mogelijkheden heb je bij het gebruik van kogelarmsystemen. Daarvoor is een enorm assortiment aan drijfarmen en accessoires beschikbaar. Drijfarmen zijn er in verschillende diameters en lengtes. Hoe groter het volume, des te meer drijfvermogen. Een drijfarm met een diameter van 50 mm en een lengte van 20 cm levert bijvoorbeeld 160 gram drijfvermogen. Hetzelfde type arm, maar dan 90 mm dik en 22 cm lang, geeft maar liefst 720 gram. Het is ook mogelijk om een combinatie te maken van een drijfarm en een standaard arm die je eventueel nog kunt voorzien van drijfblokken. Je kunt dan het grootste gedeelte van het drijfvermogen compenseren met de drijfarmen en het laatste stukje finetunen met de drijfelementen. Het gewicht en het drijfvermogen van je set varieert als je de configuratie aanpast. Ook is er nog een klein verschil tussen zoet en zout water. Het is dus fijn als je het laatste stukje drijfvermogen nog kunt aanpassen. Je kunt daarvoor een paar verschillende kleinere drijfarmen gebruiken, de eerder genoemde Stixdrijfblokken of gebruikmaken van een arm met een variabel drijfvermogen. Dat zijn armen die je (gedeeltelijk) vol kunt laten lopen met water om het drijfvermogen te verminderen. Na de duik laat je ze weer leeglopen om het volledige drijfvermogen terug te krijgen. Onder water is dat natuurlijk niet mogelijk. Ook zijn er drijfarmen waarvan je de lengte en dus ook het drijfvermogen kunt aanpassen door armelementen toe te voegen of te verwijderen. We hebben alle typen drijfarmen op een rijtje gezet in dit artikel.

Er zijn dus talloze mogelijkheden om de balans en het drijfvermogen van jouw onderwatercamera aan te passen. Zorg voor een perfecte balans en een neutraal drijfvermogen van je onderwatercamera en ervaar zelf hoe veel beter, comfortabeler en leuker je zult fotograferen of filmen!

Neopreen covers voor flitsers

Deze covers zijn met name bedoeld om je flitsers te beschermen tijdens de duik en transport, maar geven ook weer iets drijfvermogen aan je set. Zo'n cover past als een jasje om je flitser. Er zijn neopreen drijfhoezen voor de volgende flitsers:

Sea & Sea YS-D1 en YS-D2

INON Z-330, Z-240, Z-220, D-2000, D180 flitsers

Ikelite DS161, DS160, DS125 (OP = OP)

Retra flash, Retra flash Prime & Retra flash Pro

 

Neopreen cover voor INON flitsers

Tip: zorg ook voor balans

Bepaal ook of je set goed in balans is. Daarmee bedoelen we: heeft je set sterk de neiging om naar voren of naar achteren te kantelen door een grote domepoort of juist een zware lens? We hebben daar oplossingen voor in de vorm van een drijfband of juist een gewichtsband voor om de poort van je onderwaterhuis

Vragen?

Hulp nodig? Iets niet duidelijk? Neem gerust contact op: info@onderwaterhuis.nl of bel +31-(0)165-553944. Langskomen in onze showroom in Oud Gastel kan natuurlijk ook. We zijn 6 dagen per week geopend en helpen u graag.

 

Bezoek onze showroom