Welke flitser past bij jou? Team Onderwaterhuis helpt je kiezen

Met een externe flitser maak je mooiere onderwaterfoto’s. Mooiere kleuren, meer contrast, minder zweefvuil. Een onderwatercamera heb je waarschijnlijk al. Je wil er graag een flitser erbij. Maar… welke flitser moet je nu kiezen? Het team van Onderwaterhuis.NL helpt je graag op weg bij het vinden van de juiste flitser.

Elektrisch of optisch aansturen?

Flitsers zijn grofweg onder te verdelen in flitsers met een elektrische aansluiting en flitsers die optisch worden aangestuurd. En om het makkelijk te maken: sommigen kunnen het allebei. Om een flitser elektrisch aan te sturen heb je een onderwaterhuis nodig met een elektrische aansluiting (ook wel flitserconnector of bulkhead genoemd), zodat er een elektronisch signaal van de camera naar de flitser gestuurd kan worden. Biedt je onderwaterhuis die mogelijkheid niet, dan kom je automatisch uit bij een flitser die optisch aangestuurd wordt. De lichtflits van de camera wordt met de snelheid van het licht naar de flitser gestuurd via een optische kabel (ofwel een glasvezelkabel), die tussen je camera en de flitser geplaatst wordt. De flitser flitst automatisch en direct mee. De eerste vraag is dus simpel te beantwoorden: check welke aansluitmogelijkheden je onderwaterhuis heeft!

Wat vind je nog meer belangrijk?

Nog een aantal vragen te beantwoorden om uit te komen bij de juiste flitser!

- Wil je dat de flitser automatisch op de juiste sterkte flitst? Of wil je dat handmatig in kunnen stellen?

- Wens je een pilotlamp? Een pilotlamp is een extra lampje op de flitser, waarmee je de flitser goed kunt richten op je onderwerp. Ook tijdens nachtduiken is het ideaal als verlichtingsbron, omdat je je handen zelf al vol hebt met de camera!

- Kies je liever voor een flitser met een oplaadbaar accupack of kies je bewust voor een flitser die op AA-batterijen werkt? Gewone batterijen hebben als voordeel dat ze overal verkrijgbaar zijn. Ze zijn klein en licht. Een accupack biedt doorgaans meer power en zorgt voor kortere recycletijden. Je kunt dan sneller achter elkaar flitsen.

- Vraag jezelf af wat je het liefst fotografeert. Ben je een macro- en visportrettenfotograaf? Dan is een wat kleinere flitser prima voor je. Wil je ook groothoek- en fisheyefoto’s kunnen maken? Dan heb je liefst een flitser met een grotere belichtingshoek en meer power.

Keuzehulp: Welke flitser past nou bij mij?

Voor een compactcamera / point-and-shoot-camera kom je al snel uit op de AOI Q1 flitser (handmatig instelbaar, 2000 !! flitsen op 2 18650 accu's, 700 lumen pilootlamp en zeer compact) of de Sea&Sea YS-03 Solis flitser (geheel automatisch, optisch aanstuurbaar en klein). Heb je een Olympus / OM System camera? Dan is de Q1RC-flitser met RC-protocol een nog betere optie. Je kunt (met bepaalde typen camera's) de flitser dan via het RC-protocol automatisch aansturen.

 

Als je zowel automatisch als handmatig de belichting wilt kunnen regelen en ook eens wat grotere onderwerpen wilt kunnen uitlichten, dan kom je uit bij bijvoorbeeld de INON D-200 type 2 flitser.

Wil je extra veel power kijk dan zeker naar Ikelite's vlaggeschip, de DS230 (230 WattSeconde ringflitsbuis, hoge capaciteit NiMH accupack en korte recycle tijd). De DS230 is met de optionele Fiber Optic Converter ook optisch aan te sturen

 

Ben jij juist een macro liefhebber, kijk dan in eerste instantie naar de AOI Q1 Ultra Compacte Flitser of de Backscatter Mini Flash 2 onderwater flitser MF-2 (ook met snoot verkrijgbaar). Met de Basckscatter MF-2 flitser in combinatie met snoot kan je heel mooi het onderwerp uitlichten en de omgeving donker houden waardoor het onderwerp er echt mooi uitspringt!

 

Heb je een Ikelite onderwaterhuis kijk dan sowieso als eerste naar de Ikelite DS51 Mark II flitser (50Ws, werkt op 4 AA batterijen, compact), de DS160 Mark II flitser (160Ws, accupack, krachtig) of de Ikelite DS230 (230Ws, accupack, super krachtig). Die combinaties bieden in de meeste gevallen de optie om volledig elektrisch aan te sturen. En Ikelite's TTL sturing werkt super accuraat!

 

Kun je niet kiezen tussen fotograferen of filmen?

Dan is de WeeFine WFS07 flitser met videolamp zonder twijfel de beste keuze. Een sterke maar compacte flitser die ook voorzien is van een videolicht met maar liefst 3000 lumen. Dat maakt de WeeFine flitser met 3000 lumen videolamp [WFS07] de meest veelzijdige en complete licht accessoire op de markt op dit moment.

 

Uitproberen? Huur eens een flitser!

Wil je gewoon eens proberen of het fotograferen met een externe flitser iets voor je is? Huur eens een flitser voor een vakantie en ga aan lekker aan de slag!

 

Vragen? Hulp nodig bij het kiezen van de juiste flitser? Iets niet duidelijk? Stuur ons gerust een email (info@onderwaterhuis.nl). Die beantwoorden we altijd snel (meestal binnen een werkdag).

Bellen kan natuurlijk ook +31-165-553944.