Preflash of non-preflash: hoe zit dat nu precies?

Donkere onderbelichte foto’s. Het kan veroorzaakt worden door verkeerd gekozen instellingen op je externe flitser of in je camera, waardoor je externe flitser wel flitst, maar niet exact op het juiste moment. Misschien flitst de externe flitser wel mee met de voorflits van je camera en niet meer met de hoofdflits op het moment dat je daadwerkelijk je foto maakt. Best ingewikkeld allemaal. We leggen het je uit in dit artikel. 

Automatische of handmatige stand van de externe flitser

Als je met een externe flitser gaat werken bij je onderwatercamera zijn er 2 manieren om te flitsen. Simpel in te stellen op de achterkant van je flitser. Je kiest voor de automatische stand (ook wel aangeduid als TTL, sTTL, ds-TTL) of voor de manuele (handmatige) stand.

In de automatische stand kopieert de externe flitser de lichtflits die de interne flitser van de camera geeft. De hoeveelheid licht wordt bepaald door de duur van de flits. Deze tijdsduur wordt door de externe flitser gekopieerd van de flits die de camera zelf geeft. In deze automatische stand kun je alleen nog wat extra onderbelichting of overbelichting bijregelen.

In de handmatige stand stel je helemaal zelf in hoe krachtig (hoe lang dus eigenlijk) de externe flitser moet flitsen. Het flitslicht van de camera zelf wordt alleen gebruikt als trigger voor het moment waarop de externe flitser precies af moet gaan.

Preflash

In de automatische stand bepaalt de camera hoeveel licht er nodig is om het beeld goed te belichten. Vroeger heette dit TTL ofwel “through the lens”. Door de lens werd gemeten hoeveel licht er nodig is. De sluiter werd geopend en de lichtsensor mat tijdens het maken van de foto. Via een elektrisch signaal werd tijdens het flitsen aan de flitser doorgegeven dat het beeld voldoende belicht was en dat de lichtflits kon stoppen. Realtime werd dus de hoeveelheid licht gemeten tijdens het maken van de foto. Tegenwoordig werkt het zo niet meer.

Nu vindt de meting net voor het maken van de daadwerkelijke foto plaats. Een preflash camera geeft een aantal voorflitsjes. Per camera en per model is dat verschillend. Dat gaat zo snel, dat je het nauwelijks ziet. Nu meet de sensor tijdens de voorflits hoeveel licht er terugkomt van je onderwerp van die voorflits. Zo wordt door de camera bepaald hoe krachtig de daadwerkelijke flits moet zijn om een goed belichte foto te krijgen.

Een oud type externe flitser houdt geen rekening met een preflash en zal dus direct mee flitsen. De echte flits van de interne flitser van de camera komt echter 1/100 seconde later. De externe flitser heeft net zijn energie verspeeld aan het mee flitsen met de preflash en kan dus niet met de echte flits mee flitsen. Je ziet de externe flitser dus afgaan, maar die was te vroeg. Je foto is dan niet belicht.

Tip: wil je testen of de externe flitser op het juiste moment flitst? Maak een foto van jezelf in de spiegel! Als het goed is, zie je op je foto een grote witte lichtvlek.

Een moderne flitser kan rekening houden met de preflashes van een camera en is instelbaar. Sommige flitsers detecteren dat automatisch. Bij andere flitsers kun je door middel van een knop instellen of je een camera hebt met of zonder preflash. Bij de INON S2000 flitser kun je door middel van het plaatsen van een magneetje instellen of je een camera gebruikt met preflash of niet. Plaats je in de S2000 geen magneetje, dan gaat de S2000 ervan uit dat je met een preflash camera werkt.

Maak je donkere foto’s? Check je flitser! Wellicht staat die dus verkeerd ingesteld en flitst je flitser net een fractie te vroeg mee met de preflash.

Veel camera’s werken met een preflash. Bij Olympus-camera’s kun je ervoor kiezen om de preflash uit te schakelen als je handmatige instellingen wil maken op je camera. Je flitser moet je dan dus vervolgens instellen op non-preflash. En bij de INON S2000 moet het magneetje dan erin geplaatst worden. Bepaalde modellen Canon camera’s gebruiken in principe een preflash, behalve als je in stand M fotografeert. Dan is het dus belangrijk om ook je externe flitser anders in te stellen: schakel die van preflash naar non-preflash.

Versterkte voorflits

In de loop der tijd zijn er ook externe flitsers ontwikkeld die juist gebruik maken van die voorflits. INON was hierin een voorloper. De externe flitser negeert de preflash dan niet, maar flitst dan toch ook even mee met de voorflits. De camera detecteert daardoor een lichtere omgeving tijdens de lichtmeting in een fractie van een seconde voor het maken van de foto. De camera wordt als het ware gefopt door de extra toegevoegde hoeveelheid licht, waardoor de camera de hoofdflits minder krachtig liet flitsen. Een handige truc om de batterij van de camera te sparen!

Vragen?

Best ingewikkelde materie! Als je vragen hebt, neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag een stapje verder op weg naar mooi belichte foto's!