Waarom een externe flitser bij je onderwatercamera?

Het grootste probleem van de interne flitser wordt veroorzaakt door de positie. Deze is vrijwel direct boven of naast de lens geplaatst op het toestel wat 2 nadelige gevolgen heeft:

1. Als de camera een wat grotere lens heeft of een flink zoombereik (waardoor de lens een flink stuk uit kan schuiven) dan moet er op het onderwaterhuis ook een grote / lange poort voorzien worden. Deze poort zal een deel van het licht van de interne flitser blokkeren waardoor een deel van de foto niet belicht wordt. Resultaat…een foto met een donkere hoek. Met behulp van een diffuser, een half doorzichtig wit plaatje, kan het licht van de interne flitser wat beter verspreid worden waardoor dit effect minder zichtbaar wordt. Met name bij echte close-up’s  en macro-opnamen zal het echter duidelijk aanwezig blijven.

Het 2e en meest vervelende gevolg is dat er recht tegen het zweefvuil aan geflitst wordt wat zich voor het onderwerp bevindt. Zo ontstaan de bekende foto’s met een  “regen” aan oplichtende witte vlekken: backscatter.

Met een externe flitser, gemonteerd op een voldoende lange, goed verstelbare arm, kunnen we het onderwerp vanuit een hoek belichten. Als de externe flitser zorgvuldig en juist gepositioneerd is, wordt er vrijwel geen water (en dus ook geen zweefvuil) belicht wat zicht tussen de lenspoort en het onderwerp bevindt. Men laat de lichtbundel net voor het onderwerp snijden. Het onderwerp en het water erachter worden zodoende belicht. Het zweefvuil achter het onderwerp mag gerust belicht worden…dat valt namelijk weg achter het onderwerp en zien we dus toch niet op de foto.
Als er veel zweefvuil in het water is, kan het handig zijn om de brede lichtbundel van de externe flitser smaller te maken. Hiervoor kan een zogenaamde snoot gebruikt worden. Een snoot kan ook creatief gebruik worden om een bepaald deel van de foto uit te lichten en de rest donker te houden.

De flitskracht en belichtingshoek van een externe flitser zijn natuurlijk ook veel groter dan die van de interne flitser. Het perfect uitlichten van groothoekopnamen wordt daarmee ook gemakkelijker. Ondanks de grotere flitskracht blijft het belangrijk om dicht bij het onderwerp te fotograferen. Hoe minder water er tussen de lenspoort en het onderwerp is, hoe scherper en contrastrijker de foto.

Wil je meer lezen over flitsers en snoots, bekijk dan alle modellen op de website van onderwaterhuis.NL via onderstaande links, of kom een keer langs in onze winkel!

http://www.onderwaterhuis.nl/flitsers.html

https://www.onderwaterhuis.nl/flitsers-lampen/snoots

Veel plezier en mooie foto’s toegewenst!