Nieuwe uitlegboekjes voor Canon G7X Mark III en Olympus Tough TG-6

De uitlegboekjes over allerlei cameratypen van Ron Offermans zijn intussen al heel bekend en geliefd. Onderwaterfotograaf Ron Offermans is de schrijver van het Basishandboek Onderwaterfotografie. Bij het handboek heeft hij voor allerlei populaire onderwatercamera's specifieke bijlagen gemaakt. Met de camera in de hand kun je zo het hele handboek met de specifieke bijlage doorwerken. Je leert de mogelijkheden van jouw camera ontdekken met duidelijke afbeeldingen van de menu's in jouw camera. Er zijn weer twee nieuwe bijlagen verschenen: Canon G7X MarkIII en een vernieuwde en uitgebreide bijlage voor de TG6. 

Canon G7X MarkIII

De nieuwe Canon G7X MarkIII is voornamelijk wat sneller geworden ten opzichte van de MarkII. Daarnaast zijn de video eigenschappen behoorlijk verbeterd. Aangezien de bijlagen hoofdzakelijk gericht zijn op onderwaterfotografie zouden deze wijzigingen niet een volledig nieuwe bijlage rechtvaardigen. Echter de ingenieurs van Canon dachten dat het wel leuk zou zijn om de menustructuur eens flink onder handen te nemen. Dit betekent dat de bediening via het menu en het snelle instellingenscherm behoorlijk is veranderd. Zelfs zo veranderd dat de bijlage van de Canon G7X mark II bij de Mark III zo goed als nutteloos is. Vandaar een volledig nieuwe bijlage voor de Canon G7X mark III. Het blijft per slot van rekening een heel goede camera om onderwaterfoto’s mee te maken.

Uitgebreide bijlage van de Olympus Tough TG-6

De Olympus Tough TG-6 is een heel bijzonder camera. Je zou het kunnen beschouwen als een starters compactcamera met doorgroeimogelijkheden. Er zitten functies op waar de gemiddelde TG-6 bezitter absoluut niet naar om zal kijken omdat hij al blij is als hij de basisfuncties onder de knie krijgt zodat de foto goed zullen lukken. Daarnaast heb je mensen die altijd graag een kijkje onder de motorkap nemen omdat daar functies zitten die het fotograferen een heel nieuwe dimensie kunnen geven. Om deze twee groepen goed van elkaar te kunnen scheiden zijn er voor de TG-6 (vanaf heden) twee aparte bijlagen beschikbaar: de basisbijlage (28 pagina’s) en de uitgebreide bijlage (45 pagina’s).

In de basisbijlage leer je omgaan met alle handmatige instellingen die de camera heeft en het correct samen laten werken van de camera met een externe flitser. Uiteraard staat er ook in hoe je de macro en autofocus instellingen het beste kunt gebruiken. Kortom alles om een mooie, scherpe goed belichte foto te maken.

In de uitgebreide bijlage komen naast alles wat in de basisbijlage staat ook zaken aan bod zoals: menglichtopnamen, Focus Braketing, Focus Stacking, Dubbelopnamen, Handmatig scherpstellen, Copyright instellen, Creatieve filters enz.

Om de onderwaterfotografen die de basisbijlage reeds hebben aangeschaft niet teleur te stellen en op kosten te jagen is er ook een aparte aanvulling op de basisbijlage beschikbaar die samen met de basisbijlage inhoudelijk zo goed als gelijk is aan de uitgebreide bijlage.

Voorbeeld van wat er in de uitgebreid bijlage aan bod komt

Een van de aspecten die aan bod komt in de uitgebreide bijlage van de TG-6 is het maken van dubbelopnamen Een dubbelopname is een foto die bestaat uit een samenvoeging van twee of drie afzonderlijke opnamen. Met dubbelopnamen kun je situaties creëren die normaal moeilijk zo niet onmogelijk zijn. Vooral bij onderwaterfotografie wedstrijden zijn dit soort foto’s populair. Deze foto is een dubbelopname: een zeester met een zonnetje.

Dubbelopname van Zeester en zonnetje

Met de TG-6 kun je deze samenvoeging in de camera uitvoeren. Je kunt dit op elk willekeurig moment doen met de foto’s die op het geheugenkaartje staan. Deze hoeven zelfs niet tijdens dezelfde duik, of met dezelfde lens gemaakt te zijn. Wel moeten het foto’s zijn die hier geschikt voor zijn zodat het niet overduidelijk is dat het een samenvoeging is van meerdere opnamen. 

Geschikte foto’s voor dubbelopnamen

Het beste resultaat ontstaat uit foto’s die je speciaal maakt om samen te voegen. Een dubbelopname waarbij teveel details over elkaar heen vallen is zelden fraai. Houd daarom het gedeelte van de foto waar het tweede beeld overheen komt zo leeg en donker mogelijk. Een verticale foto is het handigst omdat je dan meer ruimte hebt om de boven- en de onderkant van de foto van elkaar te scheiden.

Een goed voorbeeld is een detailopname met daarboven een zonnetje dat door het wateroppervlak schijnt. 

Het zonnetje kun je het beste met een groothoekconverter maken omdat hij anders te groot in beeld komt. Door de lichtintensiteit van de zon wordt de rest van de opnamen als snel redelijk donker. Bij een detailopname van de voorgrond zul je wat meer moeite moeten doen om de bovenzijde van de foto donker te houden. Niet elke situatie leent zich hiervoor. Een nachtduik is wat dat betreft het meest geschikt omdat je dan geen last hebt van het daglicht dat de bovenzijde van de foto kan verlichten. Temper overdag het daglicht zoveel mogelijk door van een snelle sluitertijd gebruik te maken, zoals op pagina 34 wordt besproken. Het is ook handig om snoots te gebruiken die de lichtbundel van de flitser versmallen zodat de omgeving donker blijft.

Samenvoegen

Als de opnamen zijn gemaakt, ga je in het menu naar het ‘Weergavemenu’. Daar selecteer je ‘Bewerk’ > ‘Beeldoverlay’. Kies dan tussen 2 of 3 opnamen samenvoegen (je kunt dit overigens alleen met RAW-bestanden doen, dus zorg dat de camera is ingesteld op RAW of RAW en JPEG}.

 Weergavemenu TG-6 Beeldoverlay

 

Selecteer in het ‘Weergavemenu’ ‘Bewerk’ en kies daarna ‘Beeldoverlay’.

Daarna verschijnt een overzicht van alle opnamen die op het geheugenkaartje staan. Selecteer via de navigatieknop een opname en bevestig dit met de OK-knop. Bij de opname komt een vinkje te staan. Kies hierna nog een tweede en eventueel een derde opname als je voor drie opnamen samenvoegen hebt gekozen. Kies voor het samenvoegen van 2 of 3 opnamen. Selecteer een opname en bevestig dit met de OK-knop. Selecteer een tweede opname zodat beide een vinkje hebben. Bepaal de dekking voor beide beelden. In de bijlage van Ron Offermans zijn al deze keuzeopties voorzien van schermafbeeldingen, zodat je heel handig door alle stappen heen begeleid wordt. 

Nadat de keuze is gemaakt gaat de camera aan het werk met het samenvoegen. Voordat de montage compleet is kun je per originele opname nog een percentage kiezen voor de dekking die de foto heeft in de uiteindelijke montage. Hierna is de montage compleet en wordt de foto apart opggeslagen op het geheugenkaartje.

 

Bijlagen voor andere camera's

We hebben deze speciale uitlegboekjes voor heel veel verschillende camera's die populair zijn voor onderwaterfotografie! Heb je een Canon G7X Mark II of Mark II, een Olympus TG870 of TG4, TG 5 of TG6, een PEN E-PL7 of OM-D E-M5 II, een Sea & Sea Dx-6G of een Sony A6400, RX100VA of een Sealife DC2000? Dan kun jij aan de slag met een bijlage, die je compleet de weg wijst in je camera. Alle cameraspecifieke opties zijn uitgebreid beschreven. Stap voor stap. Met heel veel menu-afbeeldingen. Èn speciaal voor onderwaterfotografie!

 Bekijk hier welke boekjes we allemaal hebben. Ze zijn te bestellen in onze webshop!