Onderwaterdrones voor inspecties, onderzoek en zoekacties

Biologisch onderzoek, Search & Rescue, scheepsinspecties, bodeminspecties, monitoring in mosselkwekerijen en andere aquacultuur, controles van infrastructuur...het zijn zomaar wat voorbeelden van gebieden waar onderwaterdrones ingezet worden. In combinatie met een drone kunnen 1 of meerdere accessoires zoals een sonar, metaaldetector, robotarm, laser scaler of watermonster collector worden gebruikt. Een onderwaterdrone is eenvoudig te bedienen en het beeld is direct te bekijken via smartphone of tablet. Een onderwater drone is handig in gebruik en de besturing is snel aan te leren aan mensen die hem moeten gaan bedienen.

Bediening drones

De ROV wordt bediend met een APP op je telefoon of tablet in combinatie met een speciale controller voor de besturing. De smartphone / tablet maakt verbinding met het eigen WIFI netwerk van de controller. Het beeld kan ook op een externe monitor worden weergegeven door een HDMI signaal. De drone staat via een tether kabel in verbinding met de kant. De tetherkabels zijn bij de meeste onderwaterdrones 100 of 200 meter. Bij enkele onderwaterdrones is een kabel van 300 meter mogelijk. Bij de QYSEA FIFISH PRO W6 ROV wordt standaard een 305 meter tether kabel geleverd.

Drone met grijparm

Diepte en stroming

De maximale diepte is afhankelijk van het model 100 tot 350 meter. De meeste onderwaterdrones kunnen varen met een snelheid van 3 knopen en kunnen daardoor een stroming van 2 knopen aan. De QYSEA FIFISH W6 ROV kan een snelheid van 4 knopen bereiken en kan daardoor gebruikt worden in een stroming tot 3 knopen.

Met behulp van DVL systeem op een drone kan de drone automatisch op een vaste plaats blijven hangen. Dat maakt het bedienen van een drone in stroming is stuk makkelijker.

Weinig zicht?

Wat nu als er vrijwel geen zicht is in het water waar de drone gebruikt gaat worden? De ROV / onderwaterdrone is uitgerust met lampen, echter als het water erg troebel is, hebben deze weinig zin. De ROV ziet net zoveel als een mens onderwater zou zien, dus bij slecht zicht zijn extra hulpmiddelen benodigd. Een sonar kan gebruikt worden om objecten te kunnen onderscheiden, zelfs in zeer troebel water. (Een sonarbeeld is heel anders dan een normale video-opname.). Ook helpt een GPS / USBL positioneringssysteem bij het lokaliseren van de ROV.

Accessoires

Door de onderwaterdrone uit te rusten met 1 of meer accessoires kan de drone ingezet worden voor allerlei doeleinden. Het verschilt per type drone hoeveel accessoires er tegelijk aan bevestigd kunnen worden. De keuze voor het type drone is dus mede afhankelijk van het aantal instrumenten dat gewenst is. 

Een greep uit de instrumenten die aan een drone bevestigd kunnen worden:

Laser scaler

Een laser scaler helpt de gebruiker om afstanden of afmetingen in te schatten onder water. Twee laserstralen op vaste afstand van elkaar (bijvoorbeeld 10 cm) zijn dan continu in beeld te zien als 2 stippen. Daarmee kan bijvoorbeeld de lengte van een scheur in een object of de grootte van een object bepaald worden.

Laser scaler

Sonar

In een troebele of donkere onderwateromgeving kan een ROV worden uitgerust met verschillende beeldvormende sonarsystemen. Zoek- en reddingsteams kunnen met behulp van een sonar de gebieden en objecten identificeren.

Metaaldetector

Door een metaaldetector onder de drone te plaatsen kunnen metalen voorwerpen opgespoord worden onder water.

Robotarm/grijper

Een drone kan tevens voorzien worden van een grijparm van een compact formaat. Sommige versies kunnen in een hoek naar beneden bewegen. De armen kunnen verschillen in klemvermogen en draagkracht. Via de app kan zelfs de klemkracht worden ingesteld, zodat er geen schade wordt toegebracht aan de op te pakken objecten.

Monsters nemen van water, zand en modder (bemonstering) of de water kwaliteit direct meten

Met een mud sampler of watersampler kunnen monsters modder of water worden genomen.  Met een speciale water kwaliteit sensor kunnen onder water het zuurstofgehalte, zoutgehalte, de hoeveelheid licht en de PH worden gemeten en vastgelegd.

Bemonstering met onderwaterdrone

PH-meter

Aan de drone kan een PH-meter worden bevestigd. Daarmee kan live de Ph-waarde worden gemeten en ook worden vastgelegd.

 

Advies over type drone

Welke drone past nu het beste bij jouw wensen? De maximale diepte en de aanwezige stroming spelen een rol bij het kiezen van de juiste drone. Ook het gewenste aantal instrumenten dat tegelijk gebruikt dient te worden is van belang. Zo kan de QYSEA Fifish V6 Expert uitgerust worden met 1 instrument tegelijk. De Fifish E-GO en de Chasing M2 Pro kunnen 2 instrumenten tegelijk iinzetten. De QYSea W6 kan meedere instrumenten tegelijk mee de diepte in nemen.

We bespreken graag met u welke drone het meest geschikt is voor de gewenste doeleinden. Neem gerust contact met ons op via email (info@onderwaterhuis.nl), telefonisch of kom langs in onze showroom. Het is slim om daar vooraf een afspraak voor te maken, zodat de juiste specialisten beschikbaar zijn om u een en ander uit te leggen.

Een drone huren

We hebben onderwaterdrones beschikbaar voor verhuur. Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres. Neem even contact met ons op via email of telefoon om te bespreken wat uw wensen zijn.