Nauticam MWL-1 lens

In het tijdschrift DUIKEN van mei 2021 is een review verschenen van de Nauticam MWL-1 lens: een unieke lens. De conclusie is dat het fantastisch is om te wisselen tussen macro en 150 graden ultra-groothoek. Weet je niet wat je kunt verwachten met betrekking tot zicht en onderwerpen tijdens je duik? Of kun je gewoon niet kiezen en wil je alles vast kunnen leggen? Dan is de Nauticam MWL-1 een regelrechte aanrader.

Review uit het blad DUIKEN in PDF

Benieuwd naar het hele artikel uit het blad Duiken? Lees de review hier in pdf.

Nauticam MWL-1 lens

 

 

 

De tekst van de review

Je hebt je macrolens op je camera gemonteerd, want je duikt op een echte macrostek. Maar dan zwemt er ineens een walvishaai voorbij... Het enige waar je nu een foto van kan maken, is het oog van dit immense dier. Herkenbaar? Met de Nauticam MWL-1 lens heb je dit probleem niet meer: binnen een handomdraai verander jij je camera van macro naar groothoek! Hoe dat werkt? Marco Heesbeen legt het uit.

Voor iedere duik vraag ik me weer af welke lens ik mee zal nemen. Wat kan ik vandaag op deze duikstek verwachten? Hoe zal het zicht zijn? Veel duikers met een camera vragen zich dit telkens weer af. Dit geldt met name voor duiken in onze lokale wateren omdat het zicht daar nogal eens kan variëren. Als het zicht heel slecht is geef ik de voorkeur aan een macrolens maar als het zicht erg goed is wil ik daar zeker van profiteren en ga ik super graag met een groothoeklens aan de slag.

Bij spiegelreflex- en systeemcamera’s betekent dat het wisselen van het objectief op de camera en het plaatsen van de bijbehorende dome of vlakke poort.

De Nauticam MWL-1,  Macro to Wide angle Lens, is een revolutionair concept en biedt de oplossing voor deze keuzestress. Deze natte lens kan onderwater worden geplaatst en verwijderd en verandert een 60mm macro lens (full frame equivalent) in een ultra groothoeklens met een enorme beeldhoek van maar liefst 150 graden.
Met de Nauticam MWL-1 kun je scherpstellen van oneindig tot 0cm…dus tot op het glas van de lens zelf. Dat laatste biedt een uniek perspectief  waarbij je kleine macro onderwerpen indrukwekkend in beeld kunt brengen waarbij ook nog wat achtergrond zichtbaar blijft!

De MWL-1 is het resultaat van jarenlange ontwikkeling en is een complex stelsel van hoogwaardige optische elementen. Deze elementen zijn van speciaal optisch glas en voorzien van anti-reflectie coatings om schitteringen en reflecties te voorkomen. De robuuste aluminium body zorgt ervoor dat de lens gebruikt kan worden tot 100 meter diepte. De lens weegt 1,20kg (0,58Kg onder water) en is met 10cm diameter en 12cm lengte toch nog redelijk compact.

De lens wordt geleverd in een fraaie beschermtas met stevige maatwerk foam binnenkant zodat de lens goed beschermd is tijdens transport. Een beschermdop voor de achterzijde en neopreen beschermhoes voor de voorkant worden ook standaard meegeleverd.

 

Plaatsen en opbergen

Om de grote meerwaarde van deze lens volledig te benutten is het belangrijk dat je de lens gemakkelijk en snel kunt plaatsen, verwijderen en opbergen tijdens je duik.
De Nauticam MWL-1 wordt geleverd met een bajonet vatting. Dat maakt het wisselen van de lens gemakkelijk…zelfs met dikke handschoenen aan. De meeste vlakke poorten zijn voorzien van 67mm schroefdraad. De speciale M67 naar bajonet Mount Converter voor de poort wordt ook standaard meegeleverd met de lens. Je kunt dus direct aan de slag. Als je ook nog een macro voorzetlens wilt gebruiken (zoals de Nauticam CMC), dan is er een optionele adapter om die macrolens ook te voorzien van een bajonet vatting, zodat je die ook snel en gemakkelijk op de poort kunt plaatsen.
Als je de lens even niet gebruikt wil je hem ook veilig kunnen opbergen. Daarvoor kun je een enkele of dubbele lenshouder bevestigen op een arm.
Nog gemakkelijker is het gebruik van een flip adapter. Nauticam heeft speciaal voor de MWL-1 een nieuwe flip holder ontwikkeld, afgestemd op het formaat en het gewicht van de MWL-1. Er is zelfs een dubbele uitvoering zodat je zowel de MWL-1 als een macro voorzetlens kunt bevestigen.

 

 

In de praktijk

Voor het Micro Four Thirds systeem (Olympus OM-D, Panasonic) zijn er 3 objectieven waaruit je kunt kiezen voor gebruik in combinatie met de Nauticam MWL-1: de Olympus M.Zuiko Digital ED 30mm f3.5 Macro, de Panasonic Lumix G Macro 30mm f/2.8 Asph. Mega O.I.S. en de Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm f/3.5-6.3 EZ. De MWL-1 is ontwikkeld voor gebruik met een 60mm macro lens (full frame equivalent) en dat komt, vanwege de cropfactor 2 van het Micro Four Thirds systeem, dus overeen met een 30mm lens. Ik kies voor de 30mm van Olympus.

De 30mm lens is niet compatible met een macro voorzetlens, dus ik neem enkel de Nauticam MWL-1 mee. De 30mm is een korte lens en met de bijbehorende poort blijft mijn set lekker compact. De Nauticam MWL-1 is toch wel een flinke lens. Ik vind hem vrij groot om hem op een lenshouder op een arm te bevestigen, dus ik pas een adapter aan en maak een lenshouder midden bovenop mijn onderwaterhuis op de accessoire schoen. Dat bevalt me prima.

De weersverwachting is goed en we besluiten naar Dreischor te rijden in de hoop een mooie groothoekopname te kunnen maken van het Gemaal. Aangekomen ziet het er prachtig uit…totdat we de dijk overgaan. Er blijkt toch een flinke wind te staan, recht op de dijk en die veroorzaakt redelijk wat golfslag. Onderwater blijkt het ook de nodige impact te hebben op het zicht. Tot een meter of 7 is het zicht ronduit slecht. Daaronder is het opvallend goed. Wederom een bevestiging dat het zicht in onze wateren niet te voorspellen is. Wel heel fijn dat ik nu niet beperkt ben tot het maken van groothoekopnamen maar ook gewoon met macro aan de slag kan gaan!

Het gewicht van de MWL-1 lens valt me onder water alleszins mee. De bajonetvatting werkt uitstekend en zelfs met droogpakhandschoenen en dikke onderhandschoenen aan kan ik de lens gemakkelijk wisselen. De watertemperatuur is 4 graden en er is nog niet veel leven. De meeste onderwerpen vindt je hier normaal gesproken juist in het ondiepe maar dat is nu vanwege het zicht geen optie. Bij gebrek aan onderwerpen maak ik maar wat foto’s van mijn buddy. Ik gebruik verschillende diafragma want ik ben met name benieuwd naar de randscherpte. Rectilineaire groothoeklenzen (niet fisheye lenzen dus) achter een dome poort hebben altijd last van onscherpte in de hoeken, met name bij een wat groter diafragma. Ik kom nog een zeeappeltje tegen, de gebruikelijke mosselen en volop eitjes van de gestippelde dieseltreinworm. Macro onderwerpen zijn er dus wel. Maar ik ben nu toch eigenlijk meer geïnteresseerd in groothoek. Uiteindelijk maak ik met de MWL-1 nog wat foto’s van een Zeeanjelier. Ik zit bijna tegen de anjelier aan en de lens stelt inderdaad probleemloos scherp. Het geeft een mooi effect. De anjelier lijkt op de foto veel groter dan in werkelijkheid en er is toch nog mooi wat achtergrond zichtbaar. Vlak bij de uitstap maak ik nog snel wat foto’s van het kleurrijke rode wier. Het vele zweefvuil in het water maakt de zonnestralen mooi zichtbaar en zonder gebruik van de flitsers komt er dan alsnog een aardig plaatje uit.

Thuisgekomen bekijk ik de foto’s en ben tevreden over de prestaties van deze lens. De randscherpte is keurig. Bij een groot diafragma (f/5.6) zie je de scherpte in de hoeken wat afnemen maar het resultaat is zeker scherper dan bij een regulier groothoeklens met dome port, zoals bijvoorbeeld de Olympus 9-18. De foto’s met wat kleinere diafragma (f/10 en kleiner) zijn zeer scherp. Ik gebruik al enige tijd de Nauticam WWL-1 groothoek converter en die presteert in de hoeken nog beter dan de MWL-1 maar die kan niet gecombineerd worden met een macro objectief en die heeft “maar” een beeldhoek van 130 graden.

 

 

Conclusie

De Nauticam MWL-1 is werkelijk een unieke lens. De mogelijkheid om in een handomdraai te wisselen tussen macro en 150 graden ultra groothoek is fantastisch. De MWL-1 is een flinke lens dus een goede bevestigingsmogelijkheid is belangrijk om optimaal te profiteren van de flexibiliteit die deze lens biedt. De optische kwaliteit is uitstekend en de randscherpte is zelfs beter dan de gemiddelde groothoeklens met dome poort maar net iets minder scherp dan de Nauticam WWL-1 of EMWL lens. Weet je niet wat je kunt verwachten met betrekking tot zicht en onderwerpen tijdens je duik, of kun je gewoon niet kiezen en wil je alles vast kunnen leggen, dan is de Nauticam MWL-1 een regelrechte aanrader.

 

 

Meer info:

https://www.onderwaterhuis.nl/nauticam-mwl-1-macro-to-wideangle-lens-1