Wat een verrassing: toch een eerste prijs op het WK Onderwaterfotografie!

Van maandag 4 oktober tot zaterdag 9 oktober vond het WK Onderwaterfotografie en -video plaats in Porto Santo bij Madeira. Onze collega (en eigenaar van Onderwaterhuis.NL) Marco Heesbeen heeft samen met zijn buddy Marco Reijnen meegedaan aan dit wereldkampioenschap. Teams uit 18 landen van Chili tot Koeweit namen deel aan de wedstrijd. Per land deden er over het algemeen meerdere teams mee. Deelnemers mochten foto's inleveren in vier categorieën.

Pittige duiken tijdens 2 wedstrijddagen

Tijdens de wedstrijddagen werden er 4 duiken gemaakt. Iedereen duikt afwisselend op dezelfde duikstekken om het zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Er waren 4 duikstekken aangemerkt als officiële wedstrijdlocaties. Daarnaast waren er nog 2 reserve-stekken om naar uit te wjken indien de omstandigheden op de andere stekken te slecht zouden zijn. Het duiken bij Porto Santo bleek soms erg pittig. Met name de stroming was erg wisselend. Soms amper voelbaar en soms zo sterk dat het totaal niet mogeljik was om te duiken. Flinke golven waren er continue en een sterke deining bleek zelfs op 20 meter diepte nog goed voelbaar. Met name macro-fotografie werd voor de deelnemers daarmee een extra uitdaging.

Groothoekfoto bij het wrak

Een van de meest spectaculaire duiklocaties is zonder twijfel het wrak Pereira D'Eça. Een groot oorlogsschip van 83 meter lang. Het schip zelf is natuurlijk al indrukwekkend maar de echte attractie zjin de enorme hoeveelheden vis en de interactie tussen de scholen kleine vis en de jagende baarzen en barracudas.
Marco & Marco maakten daar hun eerste wedstrijdduik. Hun plan was een foto van een school baracudas die ze een dag eerder rond het wrak hadden zien hangen. Op de wedstrijddag had de school zich verplaatst naar de boeg van het schip en hield zich op net boven het zand. Om een mooie compositie te krijgen wilden ze de groep vanuit een laag standpunt schuin omhoog fotograferen. Ze daalden af tot 29 meter. De maximale diepte voor de wedstrijd is 30,0 meter. 30,1 betekent diskwalificatie! De dieptemeter gaf 29,8 en zelfs met de camera onder zich leverde dat nog niet het gewenste plaatje op. Snel een stukje omhoog. Gelukkig ontstond er toen een spectaculair tafereel op het voordek. Enorme scholen vis schoten als een vulkaan uit de grote vierkante opening in het dek. De oorzaak bleek een groep baarzen die op jacht waren. De camera en flitsers werden snel opnieuw ingesteld om dit spektakel vast te leggen...en dat lukte! De groothoekopnamen waren gemaakt en Marco & Marco waren enorm enthousiast. Bovengekomen liet hun duikcomputer een maximale diepte zien van 29,9. Dat was op het randje....maar nog net goed!

Flinke stroming bij de middagduik op wedstrijddag 1

De middagduik bij "Pedra do Ginja" wilden ze gebruiken om een visportret te schieten. De residente baarzen van de vorige dag bleken helaas niet thuis. De stroming was erg sterk en de duikers moesten zich continue verschansen achter rotsblokken of in kuilen om niet weg te stromen. De gemiddelde diepte lag rond de 20 meter en dat gecombineerd met het harde werken in verband met de stroming zorgde voor een wat kortere duiktijd. Langs de ankerlijn konden ze probleemloos de opstijging en veiligheidsstop maken.

Wedstrijddag 2

Op dag 2 zouden ze als eerste duiken bij "Cabeço do Poio". De kapitein van de boot meldde dat de condities goed waren en er niet veel stroming leek te zijn. De stromingen bij Porto Santo bleken echter slecht voorspelbaar en verraderlijk. De eerste duiker die het water insprong werd onmiddellijk weggeblazen en moest met de reddingsboot worden opgehaald. Een lokale duikgids lukte het bijna niet om van boot 2 naar boot 1 te zwemmen...een afstand van zo'n 8 meter! Daarop werd direct besloten dat er NIET gedoken mocht worden.
In de middag werd eerst de geplande duik bij "CAIC" gemaakt. De Marco's gingen op zoek naar vissen en macro-onderwerpen. De stroming viel mee maar de deining was wederom genadeloos. Toch konden ze mooie foto's maken van een murene.

In de middag gingen ze voor de herkansing naar "Cabeço do Poio". Het leek wel een andere oceaan. Een prachtig zonnetje en helemaal geen stroming! Een redelijk deining was er nog wel maar dat vonden ze allang prima. Ook het onderwaterleven vond het blijkbaar prettig dat de stroming was afgenomen en was massaal tevoorschijn gekomen. Spinkrabben, heremietkreeftjes en vuurwormen waren volop te vinden. Na een uur was de luchtvoorraad ver op en begonnen Marco & Marco aan de opstijging. Bij het opstijgen zagen ze nog een hele fraaie vuurworm die "vrij" rondkroop. Toch nog even meepakken! Fanatiek ging Marco aan de slag en na enkele minuten gaf hij aan helemaal tevreden te zijn. Hij stond er prachtig op. Helaas knipperde rechts in beeld het getal 312 en er mogen maar 300 foto's per dag worden ingeleverd. Deze was dus alleen voor het eigen archief. 

De foto's kiezen

Het kaartje werd ingeleverd en konden ze 's avonds weer ophalen. Toen moest snel de selectie gemaakt worden want 2 uur later moest het formulier ingeleverd zijn. Er zijn 6 categorieën en iedere fotograaf mag in 4 categorieën een foto inleveren.Marco & Marco kozen voor Groothoek, Vis, Creatief en Close-Up.
Over de keuze voor groothoek en Close-up waren de Marco's het snel eens. Vis en creatief waren wat lastiger. Ze hadden meerdere fraaie foto's (Murene, trekkervis) maar de foto's van de duik bij het wrak waren zo spectaculair dat ze alle andere foto's ruimschoots overtroffen. Marco & Marco namen een bewuste gok door 3 foto's uit die serie van het wrak in te leveren in de verschillende categorieën. De foto's waren origineel, spectaculair maar alles behalve traditioneel...dus een risico om in te leveren. Een typisch geval van: You Love It Or Hate It. Er werd ook nog even overlegd met oud coach Ron Offermans en natuurlijk met Henny en Tanja, Marjo van het andere fototeam van Nederland. 

Best Photo Overall: wat een surprise!

De Official Awards Ceremony vond plaats in het Porto Santo Congress Center. Een prachtige locatie met een enorm scherm. De Close-up inzending werd beloond met een 9e plaats. De groothoek met een 10e plaats en de inzending voor creatief behaalde een 14e positie.
Natuurlijk hadden de mannen gehoopt op een podiumplek maar ze verlieten toch enigszins tevreden het Congress Center. De grote verrassing kwam 's avonds tijdens het Gala Diner. Naast de gewone jury was er ook nog een media jury. De uitslag daarvan werd tijdens het diner bekend gemaakt. Na de beste film werden Marco & Macro op het podium geroepen om de prijs in ontvangst te nemen voor hun groothoekfoto, die was uitgeroepen tot Best Photo Overall. Ze kregen een voucher voor deelname (en verblijf) aan het Madeira Open Championship Underwater Photography 2022 maar waren natuurlijk vooral blij met de titel.Wat een verrassende wending was dat!

Close-up - CMAS World Championship Underwater Photography 2021 - Porto SantoClose-up - CMAS World Championship Underwater Photography 2021 - Porto Santo

 

Creative - CMAS World Championship Underwater Photography 2021 - Porto SantoCreative - CMAS World Championship Underwater Photography 2021 - Porto Santo

 

Best Photo overall Media Price - CMAS World Championship Underwater Photography 2021 - Porto SantoBest Photo overall - CMAS World Championship Underwater Photography 2021 - Porto Santo

The winning photo - CMAS World Championship Underwater Photography 2021 - Porto SantoWide Angle - CMAS World Championship Underwater Photography 2021 - Porto Santo

Marco maakte de winnende foto met een Olympus OM-D E-M1 Mark III met 14-42 objectief in een Nauticam NA-EM1 III onderwaterhuis voorzien van een Nauticam WWL-1 super groothoek lens. Als verlichting gebruikte hij 2 INON Z-330 flitsers met FlipSnoot Pro Snoots.